top of page
Εικόνα συγγραφέαΣύλλογος Εργαζομένων Π.Φ.Υ. Θράκης

Παρέμβαση του Συλλόγου εργαζομένων στην ΠΦΥ Θράκης για την εφαρμογή ραντεβού των εργαστηρίων.


Μικροβιολογικό εραστήριο

Ο Σύλλογος εργαζομένων στην ΠΦΥ Θράκης επισημαίνει κενά και παραλήψεις στο έγγραφο σχετικά με την εφαρμογή της ηλεκτρονικής καταγραφής των ραντεβού για αιματολογικές εξετάσεις.

Η θέση μας είναι πάντα στη πλευρά της αναβάθμισης των υπηρεσιών προς τους πολίτες και παραθέτουμε προτάσεις για την βέλτιστη εφαρμογή του συστήματος της ΗΔΙΚΑ στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας.

 Τα προγραμματισμένα ραντεβού πραγματοποιούνται τις πρώτες πρωινές ώρες καθώς απαιτούν ως γνωστό οκτάωρη νηστεία πριν την αιμοληψία. Φυσικά μπορεί να υπάρχουν εμβόλιμες επείγουσες παραπομπές για εξετάσεις. Η πρόταση για δύο έκτακτα ραντεβού ανά τέσσερα τακτικά, μπορεί να αντικατασταθεί με την δυνατότητα εμβόλιμης εισαγωγής εξεταζόμενου εφόσον αυτό χρειάζεται. Τα τακτικά μπορούν να προγραμματίζονται μέχρι τις 10:00 με 12:00, ανάλογα με την δυναμικότητα των εργαστηρίων.

 Πέρα από την διαδικασία λήψης του δείγματος οφείλουμε να επισημάνουμε ότι υπάρχει η προαναλυτική διαδικασία που περιλαμβάνει τον έλεγχο και την προετοιμασία των αναλυτικών συστημάτων, η αναλυτική διαδικασία και ο έλεγχος των αποτελεσμάτων πριν την παράδοσή τους στους εξεταζόμενους. Όλες οι παραπάνω διαδικασίες απαιτούν χρόνο και εξειδικευμένο προσωπικό. Ο χρόνος αυτός δεν υπολογίζεται στην εφαρμογή. Προτείνουμε την έναρξη των αιμοληψιών στις 8:00, για την κάλυψη των προαναλυτικών διαδικασιών και την λήξη των αιμοληψιών στις 12:00 κατά μέγιστο, χωρίς φυσικά να αποκλείονται επείγουσες αιμοληψίες πέρα της παραπάνω ώρας, λαμβάνοντας υπόψιν τον απαραίτητο χρόνο για τις αναλυτικές και μεταναλυτικές διαδικασίες. Το παραπάνω χρονοδιάγραμμα δεν απέχει πολύ από την υπάρχουσα λειτουργία και εξασφαλίζει την ομαλή λειτουργία των εργαστηρίων.

 Με στόχο την βέλτιστη εκμετάλλευση του υπάρχοντος δυναμικού και την παροχή αξιόπιστων αποτελεσμάτων και την αποφυγή λαθών θέλουμε να επισημάνουμε την απουσία πληροφοριακών συστημάτων εργαστηρίων (LIS),σε αρκετά κέντρα υγείας της Θράκης, καθώς και την λειτουργία αναλυτών χωρίς την ικανότητα σύνδεσης σε πληροφορικά συστήματα.

 Επισημαίνουμε τις ελλείψεις σε προσωπικό εργαστηρίων: τεχνολόγων, βοηθών και γιατρών. Στην πλειονότητα, τα εργαστήρια δεν έχουν γιατρούς και λειτουργούν με τεχνολόγους που έχουν δικαίωμα υπογραφής για το τεχνολογικό μέρος. Για την εφαρμογή του προγράμματος βασική προϋπόθεση είναι να υπάρχει το απαραίτητο προσωπικό. Βάση νόμου, σύμφωνα με τα υπάρχοντα εργασιακά δικαιώματα, μόνο τεχνολόγοι και γιατροί μπορούν να προβούν στην λήψη βιολογικών δειγμάτων.

Επίσης δεν μπορεί να εφαρμοσθεί η απογευματινή λειτουργία λόγω της έλλειψης προσωπικού. Σε περίπτωση εφαρμογής πιθανό να υπολειτουργεί το πρωινό τμήμα μειώνοντας τον αριθμό εξετάσεων.

 Θέλουμε να τονίσουμε την παλαιότητα των υπολογιστών, καθώς παρουσιάζουν πλέον καθυστερήσεις ακόμα και στο άνοιγμα των συναφών ιστοσελίδων, δυσχεραίνοντας το έργο των εργαστηριακών.

 Τέλος θέλουμε να προτείνουμε την εφαρμογή εξωτερικού ποιοτικού ελέγχου, σε όλες τις δομές. Πέρα από την παροχή ποσοτικών υπηρεσιών, θεωρούμε ότι είναι απαραίτητο να εξασφαλίζεται και η ποιότητα στις υπηρεσίες υγείας.



Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων

Comments


bottom of page