top of page
Εικόνα συγγραφέαΣύλλογος Εργαζομένων Π.Φ.Υ. Θράκης

Παρέμβαση για την λειτουργία του Μικροβιολογικού εργαστηρίου στο Κέντρο Υγείας Κομοτηνής




Σας επισημαίνουμε το μείζον θέμα που σημειώνεται στο Μικροβιολογικό εργαστήριο του Κέντρου Υγείας Κομοτηνής. Αυτή τη στιγμή από τους 4 εργαζόμενους στο εργαστήριο του Κ.Υ. Κομοτηνής εργάζονται μόνο δύο άτομα, μια Βοηθός Ιατρικών και βιολογικών εργαστηρίων και μια Τεχνολόγος Ιατρικών Εργαστηρίων η οποία είναι με απόσπαση(σύζυγος ένστολου). Η τρίτη εργαζόμενη στο εργαστήριο, αρχές Ιουνίου βγαίνει στη σύνταξη, ενώ η τέταρτη, μία Τεχνολόγος εκτελεί αποκλειστικά καθήκοντα γραμματείας στο Κέντρο Υγείας, τελείως αποκομμένη από το εργαστήριο. Το τμήμα πλαισιώνει μια ιατρός Βιοπαθολογίας. Με γνώμονα την συνέχιση του σημαντικού έργου του εργαστηριακού τομέα στο πεδίο της πρόληψης, αντιμετώπισης και παρακολούθησης νοσημάτων στην ΠΦΥ, προτείνουμε την ενίσχυση του τμήματος με δύο ακόμα άτομα. Οι λόγοι για τους οποίους σας εφιστούμε την προσοχή και σας προτρέπουμε στην παρέμβασή σας για την επίλυση του προβλήματος είναι οι κάτωθι: 1) Το εργαστήριο είναι πλήρως εξοπλισμένο και εκτελεί ένα ευρύ φάσμα εξετάσεων. Συγκεκριμένα αιματολογικές, HbAlc, βιοχημικές, ανοσολογικές, ορμονών, ηλεκτρολυτών, παραγόντων πήξης και γενικής ούρων. Θέτοντας ως δεδομένο την στήριξη εκ μέρους σας της ΠΦΥ, αναπόσπαστο και σημαντικό μέρος οποίας αποτελεί οποίαςαποτελεί ο εργαστηριακός τομέας, η στελέχωση του θα βοηθήσει στην εκτέλεση περισσότερων εξετάσεων, την ταχύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών, την αύξηση των εσόδων, την μείωση των παραπομπών σε δευτεροβάθμιες δομές. Χαρακτηριστικά αναφέρουμε ότι τα έσοδα του εργαστηριακού τομέα για τους μήνες ανέρχονται τελευταίους μήνεςανέρχονται στα 56000 ευρώ, χαρακτηριστικό δείγμα της έντασης εργασίας του τμήματος.

2) Η στελέχωση πρέπει να γίνει από εργαζόμενους των οποίων το γνωστικό αντικείμενο είναι ο εργαστηριακός τομέας. Η εσωτερική μετακίνηση προσωπικού άλλων ειδικοτήτων δεν αποτελεί λύση, σε ένα τομέα της υγείας ο οποίος απαιτεί

συγκεκριμένες δεξιότητες και γνώσεις, όπως αυτό ισχύει για κάθε υγειονομικό κλάδο. Επίσης, η αποδυνάμωση ενός τμήματος για την στελέχωση ενός άλλου δεν συνάδει

με τις βέλτιστες πρακτικές.

3) Το προσωπικό έχει υπόλοιπο αδείας, το οποίο ανέρχεται σε 70 ημέρες κατ' άτομο. Λαμβάνοντας το υπ' όψιν, η μόνη λύση στην παρούσα κατάσταση είναι η μείωση του αριθμού εξεταζομένων. Αυτό όμως θα προκαλέσει δικαιολογημένη δυσαρέσκεια στον τοπικό πληθυσμό. Επιπρόσθετα σημαντικό μέρος τον ατόμων που προσέρχονται είναι δικαιούχοι του ν4368, οι οποίοι αδυνατούν να εκτελέσουν τα παραπεμπτικά σε ιδιωτικές δομές. Η στήριξη ευπαθών ομάδων αποτελεί βασικό άξονα της ΠΦΥ.

Ο σύλλογος εργαζομένων στην ΠΦΥ Θράκης, σας παραθέτει τεκμηριωμένα, την αναμενόμενη δυσλειτουργία του Κέντρου Υγείας Κομοτηνής. Στο πλαίσιο της αμοιβαίας συνεργασίας και όχι της στείρας αντιπαράθεσης και παράθεσης αιτημάτων, αναμένουμε τις δικές παρεμβάσεις.

Γνωρίζοντας την έκταση του χώρου ευθύνης της 4ης ΥΠΕ, λειτουργούμε ως αρωγοί, επισημαίνοντας το πρόβλημα.

Με εκτίμηση,

Για το Δ.Σ.

Ο Πρόεδρος Τζεϊρανίδης Βλαδίμηρος

Η Γραμματέας Μπακιρτζίδου Κωνσταντία



Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων

Comentarios


bottom of page