top of page
Εικόνα συγγραφέαΣύλλογος Εργαζομένων Π.Φ.Υ. Θράκης

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΙΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΜΗ ΠΑΡΑΓΡΑΦΗ ΜΙΣΘΟΛΟΓΙΚΗΣ ΩΡΙΜΑΝΣΗΣ

Παραθέτουμε τις ανακοινώσεις της ΑΔΕΔΥ και την γνωμοδότηση της δικηγόρου.


Ανακοίνωση ΑΔΕΔΥ


"Με αφορμή αίτηση προς το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους που κυκλοφορεί και σχετικές οδηγίες που δίνονται για υποβολή της μέχρι 31/12/2022, αναφορικά με την μη παραγραφή της αξίωσης από το ελληνικό Δημόσιο της μισθολογικής μας ωρίμανσης που πάγωσε το 2016-2017 με το ν. 4354/2015 (μισθολόγιο), επισημαίνουμε τα εξής:

• Η αίτηση αυτή, όπως και κάθε άλλη με παρόμοιο περιεχόμενο, έχει κάποια «αξία», μόνον όταν ακολουθήσει κατάθεση δικαστικής αγωγής διεκδίκησης του ποσού, που αφορά και μάλιστα σε διάστημα 2 χρόνων από την υποβολή της αίτησης. Από μόνη της η αίτηση δεν σημαίνει τίποτα, ούτε μπορεί να παράγει αποτελέσματα στο δημόσιο.

• Είναι φανερό ότι πίσω και από τη συγκεκριμένη αίτηση «κρύβονται» δικηγορικά γραφεία που, την επόμενη μέρα, θα ακολουθήσουν το γνωστό δικαστικό δρόμο… Να κερδίζουν κάποια αγωγή πρωτόδικα και συνήθως σε κάποιο Ειρηνοδικείο για ΙΔΑΧ υπαλλήλους (που εκδικάζονται πιο γρήγορα), να δημιουργούν «κλίμα» με διάφορα δημοσιεύματα…, ώστε να ωθούν σε μαζικές δικαστικές αγωγές διεκδίκησης…

• Υπενθυμίζουμε ότι τα τελευταία χρόνια ποτέ δεν κερδήθηκε μισθολογική παροχή, που αφορά το σύνολο των υπαλλήλων. Ακόμα κι αν είχαν βγει εκατοντάδες θετικές πρωτόδικες αποφάσεις ερχόταν το ΣΤΕ και ο Άρειος Πάγος και «έκλειναν» με αρνητικές αποφάσεις το ζήτημα, βάζοντας πάνω απ’ όλα το «δημόσιο συμφέρον», για το οποίο όλες οι μέχρι τώρα κυβερνήσεις δεν αμφισβητούν την «νομιμότητα» και την «συνταγματικότητα» των σχετικών νομοθετικών ρυθμίσεων, που κάνουν μισθολογικές περικοπές. Τέτοια ζητήματα ήταν το επίδομα των 176 ευρώ και η διεκδίκηση των «δώρων», που όλοι γνωρίζουμε την κατάληξή τους. Υπενθυμίζουμε, επίσης, ότι σε κάποιους κλάδους πχ γιατρούς που κρίθηκαν αντισυνταγματικές οι περικοπές που τους έγιναν δεν τους έχουν δοθεί ακόμα τα σχετικά ποσά, αφού εν τέλει και η εφαρμογή των δικαστικών αποφάσεων βρίσκεται στα χέρια της κάθε κυβέρνησης.

• Για την Εκτελεστική Επιτροπή της Α.Δ.Ε.Δ.Υ. τα ζητήματα αυτά είναι κατεξοχήν αιτήματα διεκδίκησης και μαζικού αγώνα και έτσι πρέπει να τα αντιμετωπίσουμε και γι αυτό θεωρούμε πως η θέση μας στα σωματεία, νομαρχιακά τμήματα κλπ πρέπει να είναι σύμφωνη με την προώθηση της κινηματικής λογικής. Τα παραπάνω δεν σημαίνουν ότι δεν είναι δικαίωμα κάθε εργαζόμενου, που θέλει να προχωρήσει ατομικά και με αίτηση, που έτσι κι αλλιώς από μόνη της δεν στοιχίζει και τίποτα και με αγωγή στη συνέχεια, να το κάνει.

Σας στέλνουμε συνημμένα, για ενημέρωση, ενημερωτικό σημείωμα της νομικής συμβούλου που κατατέθηκε στην Εκτελεστική Επιτροπή της Α.Δ.Ε.Δ.Υ. όπου αναλύονται τα αναφερόμενα στους χρόνους παραγραφής της αξίωσης."


Γνωμοδότηση δικηγόρου


ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΑΙΤΗΣΗ ΟΧΛΗΣΗΣ ΣΤΟ NΣΚ ΓΙΑ ΜΗ ΠΑΡΑΓΡΑΦΗ ΑΞΙΩΣΗΣ ΑΠΟΔΟΧΩΝ ΑΠΟ ΜΙΣΘΟΛΟΓΙΚΟ ΚΛΙΜΑΚΙΟ

Σε συνέχεια ερωτημάτων που έχουν απευθυνθεί για την υποβολή αίτησης διακοπής παραγραφής στο ΝΣΚ για τις αξιώσεις που απορρέουν από το πάγωμα μισθολογικού κλιμακίου ετών 2016-2017, θα ήθελα να σας γνωρίσω τα εξής: Κατά την άποψή μου έχουν υποπέσει σε παραγραφή οι αξιώσεις ετών 2016- 2017, καθότι είναι μισθολογικές και υπόκεινται σε διετή παραγραφή. Όσον αφορά την μείωση του εισοδήματος ετών 2018-2022, θεωρώ ότι ομοίως οι αξιώσεις είναι παραγεγραμμένες για τα έτη 2018-2019. Μόνον οι αντίστοιχες αξιώσεις ετών 2020-2022 δεν έχουν παραγραφεί. Το άρθρο 140 παρ.3 ν.4270/2014 (Κώδικας Δημοσίου Λογιστικού) ορίζει τα εξής:

3. Η απαίτηση οποιουδήποτε των με σχέση δημοσίου ή ιδιωτικού δικαίου υπαλλήλων του Δημοσίου, πολιτικών ή στρατιωτικών, κατ` αυτού, που αφορά σε αποδοχές ή άλλες κάθε φύσεως απολαβές αυτών ή αποζημιώσεις, έστω και αν βασίζεται σε παρανομία των οργάνων του Δημοσίου ή στις περί αδικαιολογήτου πλουτισμού διατάξεις παραγράφεται μετά την παρέλευση διετίας από τη γένεσή της. Παρά ταύτα και μέχρι να μελετηθούν ενδελεχώς με το νέο έτος οι αξιώσεις που προκύπτουν από το πάγωμα του μισθολογικού κλιμακίου, είναι σκόπιμο να υποβληθεί η αίτηση-όχληση για να διακοπεί η παραγραφή (σίγουρα του έτους 2020 που εκτείνεται η διετία). Την παραγραφή διακόπτει κατ’άρθρο 143 ΚΔΛ:

β. Με την υποβολή στην αρμόδια δημόσια αρχή αίτησης για την πληρωμή της απαίτησης, οπότε η παραγραφή αρχίζει εκ νέου από τη χρονολογία που φέρει η έγγραφη απάντηση του διατάκτη ή της αρμόδιας για την πληρωμή της απαίτησης αρχής. Αν η αρμόδια δημόσια αρχή δεν απαντήσει, η παραγραφή αρχίζει μετά πάροδο έξι (6) μηνών από τη χρονολογία υποβολής της αίτησης. Υποβολή δεύτερης αίτησης δεν διακόπτει εκ νέου την παραγραφή.

γ. Με την υποβολή αίτησης προς το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους για την αναγνώριση της απαίτησης, οπότε η παραγραφή αρχίζει εκ νέου από τη χρονολογία θεώρησης ή έγκρισης του οικείου πρακτικού του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους. Αν δεν εκδοθεί πρακτικό, η παραγραφή αρχίζει μετά την πάροδο έξι (6) μηνών από τη χρονολογία υποβολής της αίτησης. Υποβολή δεύτερης αίτησης δεν διακόπτει εκ νέου την παραγραφή

Ως εκ τούτου, εάν γνωρίζουν οι ενδιαφερόμενοι περίπου και το διεκδικούμενο ποσό μπορούν να κάνουν αίτηση στην αρμόδια υπηρεσία μισθοδοσίας για την πληρωμή της απαίτησης για να διακοπεί η παραγραφή (με χορήγηση πρωτοκόλλου από την υπηρεσία μισθοδοσίας ή εκκαθάρισης αποδοχών). Ισοδυνάμως μπορεί να γίνει αίτηση προς το ΝΣΚ σύμφωνα με το υπόδειγμα που έχει σταλεί, το οποίο με βρίσκει σύμφωνη.

Αθήνα, 28.12.2022

Η γνωμοδοτούσα δικηγόρος

ΠΑΝΑΓΩΠΟΥΛΟΥ ΜΑΡΓΑΡΙΤΑ

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων

Kommentarer


bottom of page