top of page
Εικόνα συγγραφέαΣύλλογος Εργαζομένων Π.Φ.Υ. Θράκης

Δελτίο τύπου- Προβλήματα Κέντρων Υγείας Θράκης

Ο σύλλογος εργαζομένων στην ΠΦΥ Θράκης έχει τονίσει πολλές φορές τα προβλήματα της ΠΦΥ στην Θράκη. Πάγια θέση μας η παράθεση των προβλημάτων αλλά και πιθανών διεξόδων από αυτά. Λύσεις που πηγάζουν μέσα από την καθημερινότητα και την πείρα των εργαζομένων, μέσα από την επαφή μας με τους πολίτες.

Η διοίκηση κωφεύει, εμείς συνεχίζουμε τεκμηριωμένα. Στόχος μας μια ισότιμη και ποιοτική και δωρεάν πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας.


Οργανογράμματα.

Θεσμοθέτηση θέσεων εργασίας ανάλογα με τον τρόπο λειτουργίας των κέντρων υγείας. Διαφορετικές ανάγκες ενός αστικού με αυτές ενός κέντρου υγείας υπαίθρου.

Αυτόνομη νοσηλευτική υπηρεσία στις Υ.Π.Ε. και ενεργοποίηση του  Ν.4931/2022 για τις θέσεις ευθύνης της νοσηλευτικής υπηρεσίας.

Προσαρμογή στις ανάγκες και ιδιαιτερότητες κάθε κέντρου υγείας.

Καταγραφή ειδικοτήτων και αξιοποίησή του προσωπικού με στόχο την κάλυψη αναγκών των πολιτών.

Ελλείψεις προσωπικού.

Σημαντική η παρουσία των συμβασιούχων, καθώς η απουσία τους θα καταστήσει αδύνατη την λειτουργία των Κέντρων Υγείας.

Υποστελέχωση  στον εργαστηριακό-διαγνωστικό τομέα και σε διοικητικό προσωπικό. Ιατροτεχνολογικοί εξοπλισμοί εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ, παραμένουν ανεκμετάλλευτοι ή υπολειτουργούν.

Ασθενοφόρα

Σημαντικό πρόβλημα στελέχωσης περιφερειακών κέντρων υγείας με πληρώματα ασθενοφόρων εκπαιδευμένα και όχι απλώς υγειονομικό προσωπικό με μια άσπρη ρόμπα.

Προμήθειες

Ενημέρωση κωδικών. Οικονομίες κλίμακας, κεντρικά κέντρα υγείας σε κάθε νομό, τα οποία θα απευθύνονται στην 4η ΥΠΕ. Έλεγχος κόστους. Εφαρμογή logistics. Ευελιξία στις συμβάσεις, ανάλογα με την ζήτηση. Επαφή με τους εργαζόμενους στα εργαστήρια για τις πραγματικές ανάγκες και όχι από στατιστικές και μόνο αναλύσεις. Συνεργασία δομών υγείας, για εξειδικευμένες εξετάσεις με τα νοσοκομεία κάθε νομού.(Διασύνδεση)

 Ποιότητα

Διασφάλιση ποιότητας σε όλους τους τομείς. Πρωτόκολλα οδηγίες για το νοσηλευτικό και εργαστηριακό προσωπικό. Σεμινάρια. Εξωτερικός ποιοτικός έλεγχος. Εκπαίδευση σε σεμινάρια του ΕΚΔΔΑ.

Διασύνδεση

Συνεργασία με δομές πρωτοβάθμιας, δευτεροβάθμιες, κοινωνικούς φορείς, αυτοδιοίκηση.

Βοήθεια στο σπίτι: κατ’ οικον. νοσηλεία, αιμοληψίες, εξυπηρέτηση ΑΜΕΑ.

Δευτεροβάθμια: Εργαστηριακή διασύνδεση. Βιοπαθολογικά, συνεργασία με τα νοσοκομεία για την εκτέλεση ειδικών εξετάσεων, αντί για κεντρικά εργαστήρια. Εξοικονόμηση χρηματικών και ανθρώπινων πόρων. Μείωση κόστους μεταφοράς. Αποσυμφόρηση νοσοκομείων.

Εσωτερική διασύνδεση, δημιουργία ομάδων υγείας.

Δομές πρωτοβάθμιας: Κεντρικά κέντρα υγείας, επανδρωμένα με ακτινολόγους, τηλεδιάγνωση στα περιφερειακά, ψηφιακά. Κέντρο προμηθειών ανά νομό.

Κοινωνικοί φορείς , δήμοι. Δράσεις ενημέρωσης , πρόληψης προσαρμοσμένες στις ιδιαίτερες ανάγκες της κάθε περιοχής. Γέφυρα επικοινωνίας για ιδιαίτερες υγειονομικές ανάγκες.

Υποδομές

Ανανέωση εξοπλισμού – υπολογιστών. Καθυστερήσεις εκτέλεσης ψηφιακών διαδικασιών (πχ συνταγογράφηση). Βοηθητικά προγράμματα ( office, open office)

Εκμετάλλευση νέων τεχνολογιών (διασύνδεση, τηλεδιάγνωση, ψηφιακά αποτελέσματα, εκπαίδευση)

Κτηριακές. Βασικό το πρόβλημα συστέγασης του Κέντρου υγείας Αλεξανδρούπολης με υπηρεσίες του ΕΦΚΑ.(έξωση) Θέση μας είναι η παραμονή στο κτήριο για τους κάτωθι λόγους:

-        Προσβασιμότητα

-        Θέση

-        Υποδομές

-        Λιγότερες απαιτήσεις για υποδομές, οι οποίες υπάρχουν ήδη στο κτήριο

 Συντήρηση κτηρίων. Προσβασιμότητα σε ΑΜΕΑ. Οδικό δίκτυο πρόσβασης.

Διοίκηση

Ο ορισμός γιατρού ως επιστημονικά υπεύθυνου δεν έχει πάντα τα αναμενόμενα αποτελέσματα. Ο βαθμός του διευθυντή έρχεται με την ηλικία, κάποιοι συνήθως πριν την σύνταξη με  «παλιά» μυαλά και έλλειψη γνώσεων πάνω στη διοίκηση. Εκπαίδευση, ενημέρωση, επιλογή ατόμων με σχετικό πτυχίο. Επαφή με εργαζόμενους, καταγραφή της γνώμης τους, καθώς αυτοί γνωρίζουν τις υπάρχουσες ιδιαιτερότητες.

  

Κίνητρα

Δράσεις των δομών με κίνητρα για τους συμμετέχοντες. Μοριοδότηση, οικονομικά κίνητρα, ηθικά κίνητρα - αναγνώριση ( βραβεύσεις), ρεπό.

Αυτοχρηματοδότηση, από έσοδα των δομών προερχόμενα από κοστολογημένες υπηρεσίες ( εργαστηριακές εξετάσεις, ακτινογραφίες, μαστογραφίες, φυσιοθεραπείες, τεστ ΠΑΠ, κτλ), το οποίο μπορεί να αποτελέσει κίνητρο αύξησης του κύκλου εργασιών, εξωστρέφειας και προσέλκυσης πολιτών.

Ο πρόεδρος

Αθανασιάδης Αντώνιος



Η γραμματέας

Μπακιρτζίδου Κωνσταντία

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων

Kommentare


bottom of page